Tekenen en Schilderen - Keramiek - Boetseren
Bent u geïnteresseerd in het maken van beeldende kunst dan bent u bij ons van harte welkom.
Lees over de opzet van de verschillende soorten lessen, het niveau en de materialen en technieken.
- De cursussen starten in januari en begin september. Tussentijds instromen is mogelijk.
- Instromen kan ongeacht uw niveau
- Teken- en schilderbenodigdheden dient u zelf mee te brengen, zie de lijst AP Materiaal om te beginnen.
Het beste kunt u met uw docent overleggen wat aan te schaffen, die kan u adviseren op basis van wat u wilt gaan doen. - Informatie over de kosten, lidmaatschap en aanmelden leest u onder >> Lidmaatschap
- Heeft u daarna nog vragen? Stel ze ons gerust via het >> Contactformulier
Tekenen en Schilderen Maandagmiddag 13.30 – 16.00 docent Jacqueline Stubenitsky
Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. Docente geeft opdrachten individueel/klassikaal als de cursist/groep daar behoefte aan heeft. Ook werkt zij graag met de cursisten naar exposities toe in het klaslokaal of de jaarlijkse ledenexposities.
Niveau: Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.
Technieken: acrylverf, aquarelverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken, olieverf op water basis.
Tekenen en Schilderen Maandagavond 19.30 – 22.00 docent Erni Kwast
Opzet van de les: de cursisten werken aan tafels of schildersezels, naar eigen keuze en afhankelijk van de gebruikte techniek. Tijdens het werken loopt de docent rond en geeft gerichte en op de persoon afgestemde aanwijzingen. De onderwerpen zijn vrij. Binnen een seizoen wordt er gewerkt aan een gezamenlijke opdracht die de docent aanreikt. Tijdens een gezellige onderbreking voor koffie en thee kan het werk ook besproken worden in groepsverband.
Niveau: de meeste deelnemers zijn gevorderd maar er is altijd plek voor beginners.
Technieken en materialen: merendeels gebruiken cursisten acrylverf maar er wordt ook gewerkt met de aquareltechniek, soft-pastel of potlood.
Aquarelleren Dinsdagochtend 10:00 - 12:30 docent Janice Boekholt
Opzet van de les: De cursisten schilderen of tekenen meerdere lessen aan een gemeenschappelijk onderwerp dat is afgesproken in een van de lessen. Doel is een definitief exposeerbaar werk te maken. Sommige lessen beginnen met een korte introductie van de docent: over mogelijke benaderingen van het onderwerp, een schildertechniek of een schilder. Daarna gaat iedereen op zijn eigen manier aan het werk. De meeste cursisten maken figuratief werk vanaf een voorbeeld, schets of foto, dat aansluit op het onderwerp. Een landschap, zee, stadsgezicht of tafereel uit het dagelijks leven. Enkelen schilderen uit het hoofd zonder voorbeeld. De schilderstijl varieert van klassiek, impressionistisch, expressionistisch, abstraherend tot fijn-realistisch.
Niveau: De groep bestaat deels uit een oude hechte vaste kern die al lang met elkaar optrekt, zij zijn gevorderd, en een deel wisselt. Het niveau van de nieuwkomers verschilt van beginner tot gevorderd. Iedereen moet een keer beginnen en dus is iedereen altijd welkom.
Technieken en materialen: Aquarelverf, paar aquarelkwasten, -papier en tekenpotlood
Keramiek Dinsdagmiddag 13:30 – 16:00 docent Noëlle Lamers
Opzet van de les: Een kleinere diverse groep cursisten, werkt individueel aan een eigen idee. Verder is deze vergelijkbaar met die op de donderdag. Ook hier begeleid de docente door stimulering eigen vormgeving en door de benodigde technieken stap voor stap over te dragen. De cursisten kunnen meedoen aan een groepswerk/onderwerp voor bijvoorbeeld de jaarlijkse tentoonstelling in de Rijswijkse Bibliotheek.
Niveau: Voor beginners en gevorderden.
Technieken en materialen: Handvorm- en glazuurtechniek (geen draaischijf). Materialen als klei en glazuur worden tegen kostprijs in de les met de docent afgerekend. Veel gereedschappen zijn tijdens de lessen aanwezig om te gebruiken.
Basis tekenen en schilderen dinsdagavond 19.30 - 22.00 uur docent Erni Kwast
Opzet van de les: kijken naar de waarneming, hoe precies, in kleine “blokken” van drie of vier avonden wordt er een teken- of schilder techniek onder handen genomen naar aanleiding van een onderwerp. Vorm en kleur, perspectief, licht en donker, ruimtelijke werking en compositie komt aan bod. Het gebruik van de verschillende teken- en schildermaterialen maar ook de “dragers”, paneel, doek of papier, wat & hoe, krijgt de aandacht. Door de ontdekkingstocht van de verschillende onderwerpen zoals landschap, stilleven en de menselijke figuur ontstaat er gaandeweg een eigen stijl en interesse. De docent stemt het individueel af op ieders kunnen en interesses. Kunststromingen worden onder de loep genomen, inspirerend en helpend voor de verbeeldingskracht. De docent helpt bij het ontwikkelen van een eigen beeldentaal.
Er is geen pauze moment maar ieder neemt koffie/thee tijdens de avond.
Niveau: voor zowel beginners of meer gevorderden, een goede basiskennis ontwikkelen is het uitgangspunt voor elk niveau.
Technieken en materialen: potlood, houtskool, conté, inkt, soft-pastels, (aquarel)kleurpotlood, aquarel, acryl en/of olieverf (olie of waterbasis) enz. Papiersoorten, doek of paneel en penselen komt ook tijdens de les aan de orde. Aanschaf van materialen wordt tijdens de cursus besproken.
Tekenen en Schilderen Woensdagochtend 10:00 – 12:30 docent Erni Kwast
Opzet van de les: Elke maand of twee-maandelijks een “thema” met korte inleiding waardoor cursisten ideeën krijgen voor eigen werk en ter inspiratie. Dit thema kan gaan over een techniek, het mengen van kleuren ed., kunstenaar of kunststroming. In elke laatste les van de maand, is er geen inleiding maar wordt het (eigen)werk, voor wie wil, in groepsverband besproken van 12 tot 12.30 uur. Er is geen koffie pauze moment, ieder neemt het tijdens de les naar behoefte, daarmee ontstaat niet alleen beweging maar ook ruimte om eigen werk op afstand te bekijken en/of bij elkaar te kijken. De keuze van onderwerpen is vrij. De docent loopt rond en geeft gerichte aanwijzingen waar nodig. Eén keer per seizoen werken we aan een gezamenlijke opdracht die door de docent wordt aangereikt.
Niveau: beginners en gevorderden.
Techniek en materialen: er wordt met verschillende materialen gewerkt, zoals bv. potlood, kleurpotlood, soft-pastels, aquarel, acryl en olieverf.
Boetseren en portret tekenen/schilderen Woensdagmiddag 13:00 – 15:30 Roeland Langendoen
Opzet van de les:
De lessen van Roeland zijn zeer geschikt voor enthousiaste beginners evenals voor meer ervaren en gevorderde cursisten.
In zijn lessen komen verschilende teken- en schildertechnieken en materialen aan bod, zoals houtskool, potlood, aquarel- en acrylverf en boetseren. Hij stelt uiteenlopende thema's voor en laat ter inspiratie veel voorbeelden zien. Kenmerkend voor zijn lesgeven is het stapsgewijs uitleggen en vooral voordoen waardoor de cursisten leren hoe zij de gebruikte technieken op een expressieve en effectieve manier kunnen inzetten. Hij reageert graag op interesses en wensen van cursisten en geeft iedereen persoonlijke begeleiding. Zo kan in zijn lessen vanuit de waarneming of vanuit de fantasie geschilderd of geboetseerd worden waarbij de onderwerpen sterk kunnen variëren; van natuur, landschappen tot aan portret of zelfs illustratie.
In een gezellige en evenwel geconcentreerde sfeer is er alle ruimte voor verschillende niveaus en voorkeuren, waarbij elke cursist zijn eigen stijl en creativiteit verder kan ontwikkelen.
De les wordt telkens afgesloten met een werkbespreking, waarbij waardevolle uitwisseling plaats vindt tussen docent en cursist, maar ook onder cursisten onderling.
Of je nu wilt leren tekenen, schilderen of boetseren, Roeland Langendoen staat klaar om je te begeleiden en je creatieve reis te ondersteunen.
Niveau: Beginners en gevorderden
Technieken en materialen voor boetseren: Boetseerklei, zelf meenemen of kopen bij de docent. Boetseergereedschappen, een kleine draaischijf of -plateau , plantenspuit en kleisnijder kan je de eerste lessen lenen van de docent. Katoenen doeken en plasticzakken zelf meenemen om je boetseerwerk goed om te bergen, zodat je de volgende keer verder kunt gaan.
Technieken en materialen voor portrettekenen - schilderen: alle technieken, behalve olieverf. De meeste cursisten werken het prettigst met een gewoon potlood.
Tekenen en Schilderen Woensdagavond 19:45 – 22:15 docent Ilona Senghore
Opzet van de les: Voor elke maand wordt ruim vooraf een thema bedacht door de docent, afgestemd op de interesse van de cursisten. Ilona doet de techniek echt voor aan het begin van de les. Je maakt zelf vrij een schilderij, zoals bijvoorbeeld Lente, Japan, Carnaval, of uiteraard je eigen idee. Je kunt werken achter een schildersezel of aan tafel. Alles verloopt ontspannen en tussendoor is er tijd voor een koffie/thee moment en worden de tips en tops besproken.
Niveau: van beginners tot gevorderden. Vooral in de ontspannen sfeer jezelf ontplooien. En je eigen tempo bepalen. Respect voor ieders kunnen.
Technieken en materialen: De keuze verf is vrij. Er wordt geleerd wat er zoal mee mogelijk is.
Keramiek Donderdagochtend 10:00 – 12:30 docent Noëlle Lamers
Opzet van de les: Een grote groep cursisten, die vaak al jaren de lessen volgt, werkt individueel een eigen idee uit.
De docente begeleidt door stimulering van eigen vormgeving en draagt stap voor stap de benodigde technieken over.
De cursisten kunnen meedoen aan een groepswerk/onderwerp voor bijvoorbeeld de jaarlijkse ledententoonstelling.
Niveau: Voor beginners en gevorderden.
Technieken en materialen: Handvorm- en glazuurtechniek (geen draaischijf). Materialen als klei en glazuur worden tegen kostprijs in de les met de docent afgerekend. Veel gereedschappen zijn tijdens de lessen aanwezig om te gebruiken.
Schilderen Donderdagmiddag 13:30 – 16:00 docent Jan Naezer
Opzet van de les: Tijdens de lessen kunnen verschillende technieken, zoals olieverf, acryl, aquarel, pastel, onafhankelijk van elkaar worden beoefend. Een cursist leert hoe een werkstuk kan worden opgebouwd. Mijn lessen zijn dus individueel. Bij aquarel worden diverse technieken als droog/nat, nat op nat, glaceren en gemengde technieken behandeld. Bij olie- en acrylverf worden specifieke technieken behandeld.
Lessen in perspectief, kleurenleer en compositie worden ondersteunend gegeven. Ik heb een grote collectie stilleven attributen en zorg, voor cursisten die naar stilleven willen werken, altijd dat er een stilleven staat. Wilt u van een foto werken en een goede afdruk hebben, dan kunt u mij de foto toezenden en zorg ik voor een afdruk op A4 formaat.
Niveau: Voor beginners en gevorderden.
Tekenen en Schilderen Donderdagavond 19:30 – 22:00 uur docent Casper Verborg
Opzet van de les: De cursisten nemen meestal ‘hun vaste plaats’ in en gaan aan het werk, de docent loopt rond en geeft aanwijzingen. Wie even wat goede raad nodig heeft vraagt daarom en krijgt die. Af en toe kan er extra aandacht worden besteed aan een onderwerp waar iedereen iets van opsteekt, bijv. de kleuren voor de gezichten bij het portretschilderen of wat extra info over perspectief en verdwijnpunten op de horizon, de techniek van aquarel. De cursisten dragen ook ideeën aan voor wat ze als groepswerk willen maken en aan de wand in het atelier tentoonstellen.
Niveau: De meesten zijn gevorderd maar er zijn ook beginners bij.
Technieken en materialen: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl, enkelen met olieverf, potlood en aquarel.
Basis Portret Tekenen en Schilderen - Vrijdagochtend 10:00 - 12:30 docent Casper Verborg
Op vrijdagochtend gaat Casper Verborg deze nieuwe les geven naast de andere les die hij al reeds verzorgd op donderdagavond.
Opzet van de les: In het verleden stond het portret aangeschreven als een van de moeilijkste én best gewaardeerde genres binnen de schilderkunst. Nog steeds fascineert de kunst en kunde van het portret vele (amateur) schilders over de hele wereld. Gelukkig is het schilderen van een portret minder moeilijk dan het op het eerste gezicht lijkt: als je aandachtig kijkt en stap voor stap aandacht geeft aan de verschillende aspecten van een portret, komt een mooi resultaat al snel dichterbij.
In deze cursus wordt er klassikaal aandacht besteed aan de kunst van het portretschilderen. Stap voor stap worden diverse aspecten van het portretschilderen behandeld zoals kleur, licht, anatomie, verhoudingen en compositie.
Niveau: Iedereen met interesse en nieuwsgierigheid naar het portret is welkom tijdens de lessen van Casper, zowel beginners als gevorderden.
Technieken en materialen: Casper's eigen voorkeur gaat uit naar olieverf, maar uiteraard zijn schilders met acrylverf ook van harte welkom.
Tekenen en Schilderen Vrijdagmiddag 13:30 – 16:00 docent Stephanie van der Klooster
Opzet van de les: De cursisten schilderen of tekenen meerdere lessen aan een gemeenschappelijk onderwerp dat is afgesproken in een van de lessen. Doel is een definitief exposeerbaar werk te maken. Sommige lessen beginnen met een korte introductie van de docent: over mogelijke benaderingen van het onderwerp, een schildertechniek of een schilder. Daarna gaat iedereen op zijn eigen manier aan het werk. Halverwege zet een cursist een kopje thee voor iedereen. De docent loopt rond en geeft commentaar op het werk of geeft antwoord op vragen van de cursist.
De meeste cursisten maken figuratief werk vanaf een voorbeeld, schets of foto, dat aansluit op het onderwerp. Een landschap, zee, stadsgezicht of tafereel uit het dagelijks leven. Enkelen schilderen uit het hoofd zonder voorbeeld. De schilderstijl varieert van klassiek, impressionistisch, expressionistisch, abstraherend tot fijn-realistisch.
Niveau: De groep bestaat deels uit een oude vaste kern, zij zijn gevorderd. Het niveau van de nieuwkomers verschilt van beginner tot gevorderd. Iedereen moet een keer beginnen en dus is iedereen altijd welkom.
Technieken en materialen: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl op middelgroot formaat, enkelen hanteren ook het kleurpotlood of pastel.
Modeltekenen en -schilderen Vrijdagavond 19:30 – 22:00 docent Ilse Vlastuin
Het tekenen naar model is een tijdloze kunstvorm die vraagt om zowel technische vaardigheid als artistieke expressie. In deze lessen begeleidt Ilse Vlastuin cursisten in het stap voor stap ontwikkelen van hun tekenvaardigheden.
Deelnemers kunnen zelf een vaardigheid binnen het modeltekenen bepalen die ze willen verbeteren. Het niveau is doormiddel van 1-op-1 feedback afgestemd op het individu en geschikt voor beginners en gevorderden.
Er wordt uitleg gegeven over de verschillende onderwerpen van modeltekenen zoals onder andere;
- Het vastleggen van het lichaam in beweging en expressie
- Het vereenvoudigen van complexe vormen
- Het correct weergeven van de menselijke anatomie
- Het gebruik van licht en schaduw om diepte en volume te creëren
Opzet van de les:
De cursisten en de docent zetten vóór de les gezamenlijk de ezels of tafels klaar rondom het modelpodium. We starten stipt om 19.30 uur met een korte introductie van de docent. De les begint met een serie korte schetsen van 2 à 3 minuten, gevolgd door sessies van 10 minuten. Na de koffie- en theepauze neemt het model langere standen van 20 minuten aan, wat ruimte biedt voor de uitwerking van licht, schaduw, en detail. We sluiten de les af met een bespreking van het werk in de groep.
Niveau: Voor zowel beginners als gevorderden.
Technieken: Cursisten kunnen naar eigen voorkeur diverse materialen gebruiken, zoals houtskool, conté, pastel, acryl, olieverf, aquarel en aquarelpotloden, inkt, krijt, en werken op papier of doek.
Tekenen en Schilderen Zaterdagochtend 10:00 – 12:30 docent Cindy 'Hart
Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. De cursisten kunnen alle onderwerpen uitkiezen om mee te werken. Portret, landschap, abstract etc. Zij kunnen gebruik maken van alle teken-/schildermaterialen en gemengde technieken. Er kan ook met opdrachten gewerkt worden, of met foto's uit tijdschriften/kunstboeken; dit ook om eigen inzicht en creativiteit te ontwikkelen.
Niveau: Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.
Technieken en materialen: Acrylverf, aquarelverf, olieverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken.
Bekijk foto's van werk diverse groepen tekenen en schilderen